15 Kasım 2007 Perşembe

My_eGallery Modülü Kurulumu


1. GİRİŞ
Adım Adım Kurulum Serimizin üçüncü konusu , Php Nuke hazır web portalımıza My-eGallery modülünün kurulumu olmaktadır. Bu serimizde My-eGallery 'nin kurulumunu çok basite alarak adım adım anlatılacak ve gerekli yerlerde ön bilgiler sunulacaktır.

2. BİLGİ ve HAZIRLIK

Kurulum, Php Nuke 'nin 6.0 versiyonu baz alınarak anlatılacaktır. Doğal olarak Php Nuke ile kurulmuş bir sitenizin olduğu ve düzgün bir şekilde çalıştığı varsayılacaktır. My-eGallery modülü için gereken dosyaları sitemizin "Dosyalar" bölümünde bulabilirsiniz.

Bu ön hazırlıkları tamamladıktan sonra (Bir Php Nuke sitemiz mevcut ve My-eGallery kurulum dosyalarını bilgisayara indirme) kurulum işlemine geçebiliriz.

Not: My-eGallery modülü, bazı web sunucularında istenildiği gibi çalışmamaktadır. Bu ve buna benzer sorunları ve çözümlerini 4. bölümümüz olan "Sıkça Sorulan Sorular" kısmında bulacaksınız.

3. KURULUM

· Öncelikle indirdiğimiz My-eGallery sıkıştırılmış dosyamızı kendi bilgisayarımızda açarız. Açtığımız bu dosyanın içinde iki adet dosya bulunmaktadır. Birincisi (Gallery.rar) modülün kendisi, ikincisi (My_eGallery_2.7.9_turkish.zip) ise modülün gereken Türkçe dil dosyasıdır. Çıkan bu iki sıkıştırılmış dosyayı yine gerekli yazılımlarımızla açmalıyız.

Not: Sıkıştırılmış bu dosyaları açmak için "WinRAR" ve "WinZIP" programlarını kullanabilirsiniz.

· Dosyalarımızı açtıktan sonra, "My_eGallery_2.7.9_turkish.zip" in içinden çıkan "turkish" klasörünü, "Gallery.rar" ın içinde bulunan "modules > My_eGallery > lang" klasörünün içine kopyalamalıyız. İşletim sistemimiz "Bu klasör zaten 'turkish' adında bir klasör içeriyor" dediğinde "Tümüne Evet" diyerek işlemimize devam ediyoruz.
· My-eGallery için dosyalarımızı bu şekilde hazırladıktan sonra, bu dosyalarımızı artık web sunucumuza gönderebiliriz. Bildiğiniz gibi dosyalarımızı birleştirdik ve ana dizinimizde (Galery klasörünün içinde) iki adet klasör (admin ve modules) ve bir dosyamız (netopsiyon2.sql) bulunmaktadır. "admin" klasöründe bulunan dosyaları web sunucumuzdaki "admin" klasörüne, "modules" klasöründe bulunan dosyaları da web sunucumuzdaki "modules" klasörüne ftp yazılımımızla göndermeliyiz.
· Dosyaları gönderme işlemi bittikten sonra web sunucumuzda bulunan "modules > My_eGallery > gallery " klasörünün CHMOD ayarını 777, "admin/modules/gallery" klasörünün CHMOD ayarını 777 ve "admin/modules/gallery" içinde bulunan "config.php" dosyasının CHMOD ayarını ise 666 yapmalıyız.
· Bu işlemler bittikten sonra, dosyalarımız arasında bulunan "netopsiyon2.sql" dosyasını, sitemizin kullanmakta olduğu veritabanına eklemeliyiz. Yani bir sql sorgulama işlemi gerçekleştirerek (netopsiyon2.sql dosyası ile) kurduğumuz modülün veritabanında kullanacağı tabloları oluşturmalıyız. Bu işlemi gerçekleştirmek için takip edeceğimiz adımlar, Nuke 'yi ilk kurduğumuzda yaptığımız işlemlerle bir farklılık göstermemektedir. Nuke 'yi ilk kurduğumuzda bir veritabanı oluşturmuş ve "nuke.sql" dosyasını veritabanına yüklemiştik. Burada da veritabanımıza "netopsiyon2.sql" dosyasını yükleyeceğiz. Sql sorgulama alnında "Göz at" a tıklayıp "netopsiyon2.sql" dosyasını seçecek ve "Go" düğmesine tıklayacağız. Böylece modülümüzün kullanacağı tabloları oluşturmuş olacağız.
· Tüm bu işlemlerden sonra, sitemizi açıp Yönetim Menüsüne girmeliyiz. Burada öncelikle "Modüller" kısmına girerek "My-eGallery" i etkinleştirmeliyiz.
· My-eGallery 'i etkinleştirdikten sonra, artık Yönetim Menümüzde bulunan "My-eGallery" bağlantısına tıklayabiliriz.
· My-eGalley bağlantısına tıkladıktan sonra karşımıza modülün yönetim bölümü olan "Galeri Yönetimi" gelmektedir. Burada modülümüzle ilgili tüm ayarlamaları vb işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.
· "Galeri Yönetimi" nde öncelikle yapacağımız işlem, kurulum işlemi olacaktır. Bunun için panelde ilk menü olan "Yükle/Kaldır/Güncelle" yi seçiyoruz.
· Karşımıza gelen seçeneklerden "New Installation" ı (Yeni Kurulum) seçiyoruz.
· Karşımıza gelen yeni sayfada 'Next' e tıklayarak devam ediyoruz.
· Yine karşımıza gelen yeni sayfada 'Continue' e tıklayarak devam ediyoruz.
· Karşımıza gelen yeni sayfada 'Next' e tıklayarak yine devam ediyoruz.
· Yine karşımıza gelen yeni sayfada 'Continue' e tıklayarak devam ediyoruz.
· Ve son olarak karşımıza gelen sayfada "Finish" e tıklayarak kurulum işlemimizi tamamlıyoruz.
· Karşımıza en son gelen sayfanın en altında "You are now done with the My_eGallery installation. If you run into any problems, let us know. Thank you for trying My_eGallery" yazısını görüyorsak kurulum işlemimiz başarıyla sona ermiştir demektir.

4. SIKÇA SORULAN SORULAR

· Üyelerin 100KB´a kadar büyüklüğünde resim göndermelerine izin verdim ama resimler yüklenmiyor nedense. Bu sorun acaba nerden kaynaklanıyor? Hiç bir resim yüklenmiyor!
Cevap: Resimlerin yükleneceği klasörün chmod değeri 777 olmalı. Aksi takdirde erişim olmayacağı için yüklenme olmaz.

· Üyeler resimlerini yükledikten sonra, geri silme imkanları yok mu?
Cevap: Silme işlemi için modülün tekrar yazılması lazım. Bu da php bilgisi gerektirmekte.

· Sitemde My_eGallery 2.7.6 kullanıyorum ama fotoğrafları upload etmekde devamlı bir hata ile karsılaşıyorum: "The script was unable to write in the destination directory. Please check the write permissions". Fotoğrafların upload edildiği dosyanın CHMOD ayarını 777 yaptım, bundan eminim ama yinede yazma hakki yok diyor. Başka ne olabilir?
Cevap: Admin kısmındaki gallery dizininin de chmod değerini 777 yapman lazım. Ayrıca config dosyasının değerini 666, daha doğrusu sonu php ile biten bütün dosyaların chmod değerini 666 yap.

· My-egallery' i kurdum, ancak upload yapamıyorum. Kategoriye resim eklerken "The media you try to upload already exists" şeklinde hata veriyor. Kategori oluştururken de "This directory already exists" diyor. Acaba ne yapmam gerekli?
Cevap: Sanırız resimleri eklerken, resim dosyalarını servera kendiniz upload etmişsin. Bırakın bu işi My-eGallery kendisi yapsın. Modülün yönetim kısmında kategori oluştururken, yeni kategori için kategori adında yeni bir klasörü serverda kendisi oluşturur. Siz bu klasörü daha önce oluşturmuşsanız bu hatayı verir. Yani böyle bir dosya zaten var der. Resimleri de kendiniz upload etmemelisin. Modülün yeni medya ekle kısmından kendi bilgisayarınızdan seçtiğiniz resim dosyasını ekledikten sonra, kendisi servera upload edecektir. Daha önce yapmış olduğun upload işlemlerini geri almalısın. Yani oluşturmuş olduğun klasörleri ve göndermiş olduğun resimleri silmelisiniz. İşi tamamen modüle bırakmalısın. Tüm işlemleri sadece modülün yönetim kısmından yapmalısın.

· Siteyi localhostta kurdum diye mi olmuyor diye merak ediyorum. My-eGallery' nin içindeki sql dosyasını phpmyadminde kendi veritabanımın içine açınca hata veriyor. Ayrı bir veritabanı mı açılacak ?
Cevap: Hayır, kendi veritabanınızın içine açacaksınız. My-eGallery modülü bu şekilde de localhostta sorunsuz çalışıyor. Nuke tek bir database ile çalışmakta ve bunu config.php de belirtmekteyiz.

· Yukarıda anlatılan şekilde CHMOD ayarlarını yaptım ama buna rağmen hala ayni hata ile karşılaşıyorum. "The script was unable to write in the destination directory. Please check the write permissions" Bu hatayı giderebilmek için daha neler yapmam gerekiyor?
Cevap: Bu hata, hangi adımı uyguladığınıza bağlı. Yeni medya eklerken veya yeni kategori oluştururken alıyor iseniz, .../modules/My_eGallery/gallery klasörünün CHMOD değerini 777 yapın, diğer CHMOD ayarlarını da kontrol ediniz.

"The script was unable to write in the destination directory. Please check the write permissions " hata mesajını My-eGallery yönetim bölümünden resim eklerken alıyorsanız büyük bir ihtimalle normal katılımcı olarak resim ekleyebilirsiniz. Bu hatanın sebebi ise resmi upload ederken bazı serverlerde resmi chmod 644 olarak upload edilmiyor; farklı chmodlar kullanıyorlar. Benim bağlı olduğum server grafikleri chmod 664 olarak gönderiyor. Bu durumda da My-eGallery programı resmi tanımlayamıyor. Bende yüzlerce resmi tek tek upload etme yerine resimleri ftp ile geçip veritabanına gerekli kodları elden ekliyorum ve daha hızlı oluyor.

· My-eGallery modülünü oluşturdum fakat resimlerin boyutlarının gerçek boyutları olmasını istemiyorum. Örneğin bir kategoride bulunan 10 resim bir sayfada minik bir şekilde yayınlanıyor, resimlerden birine tıklayınca o resime ait olan sayfaya yönleniyorsunuz, işte o sayfada resmi otomatikman orijinal boyutlarında yayınlıyor, bu da sayfanın genişlemesine ve theme in güzel görünmemesine yol açıyor. Çok uğraştım fakat bir türlü dosyaların içinde o komutu bulamadım, width="orginal boyut" height="orjinal boyut" değil de ben width="istediğim size" height="istediğim size"
yapamaz mıyım?
Cevap: My-eGallery resimleri serverden otomatik boyutunu alıyor.
İstediğiniz boyutu verecek şekilde ayarlamak içinse resimleri göndermeden evvel ayarlayın, templates bölümünden bir düzenleme yaparak resim gösterim sayfasının dizaynını değiştirerek daha geniş bir alan kazanabilirsiniz. Fakat resimleri göndermeden evvel belli bir boyutta ayarlayın. 600 pixel geçen resimler görüntüyü bozuyor. En ideal boyut 512 pixel ile 560 pixel arasıdır. Eğer bilgisayarınızda resim çok ise, resimlerinizi otomatik olarak topluca boyutlarını değiştirecek ücretsiz programlar var onlardan kullanabilirsiniz. Resimlerin boyutlarını düzenledikten sonra yeniden servera geçtikten sonra My-eGallery yeni boyutları otomatik tanıyor. Tabi ki resimlerin chmod değeri 644 olmalı.

· Üyeler resimlerini yükledikten sonra, geri silme imkanları yok mu?
Cevap: Silme işlemi için modülün tekrar yazılması lazım. Bu da php bilgisi gerektirmekte.

· Bazı sitelerde My-eGallery bölümünde resimler E-Card olarak gönderiliyor. Bu modülü acaba nerden indirebilirim?
Cevap: HasBahCa Php Nuke' yi kurduysanız, sitenizde E-kart modülü bulunmaktadır. Bu bakımdan başka bir postkart modülü aramanıza gerek yok. Ufak bir ekleme ile My-eGallery modülünüzle Cards modülünüzü beraberce kullanabilirsiniz. Sırasıyla anlatayım.

1- Öncelikle My-eGallery modülünde postkart seceneğini aktif ediniz. Oradaki gelecek tercihleri silerek boş bırakınız. Şimdi My-eGallery dizinini giderek public dizini içindeki "displayMedia.php" dosyasını bir editörle açınız.

\
"._GALPOSTCARD."


satırlarından önce 420. satırı

$postcard = "

şeklinde değişiniz. Dosyayı kaydetmeyi unutmayınız. Şimdi Cards dizini içinden admin dizinine girerek config.inc.php dosyasında ufak bir değişiklik yapacağız. 80. satırı aşağıdaki şekilde ki gibi değişin. Yani url adresi silinecek.

$PostImageURL = $nukeurl."";

Şimdi My-eGallery modülündeki her resmi cards modülü ile gönderebilirsiniz. Yalnız son uyarı: Cards içinde açmış olduğunuz bölümler artık root directorye kurulacaktır. Yani modules/Cards/images dizinindeki kurmuş olduğunuz bölüm isimlerini komple modules dizini ile aynı dizine alınız, taşıyınız kopyalayınız hangisi kolayınıza giderse. Cards modulü ile ilgili bir tavsiye daha sizlere. Kurduğunuz Cards modulunde ana sayfada istemediğiniz size ait olmayan grafikler gelmekte bunları modules/Cards/templates dizini içinden gallery_page.php dosyasını açarak;

//SET IMAGE PATHS. Extend or contract array as needed
dropimages[0]="modules/Cards/images/


şeklinde başlayan yere kendi resimlerinizin adresini yazınız. Ayrıca aynı sayfada biraz önceki kodların hemen altında olan

//SET IMAGE URLs. Extend or contract array as needed
droplinks[0]="modules.php?op=modload&name=Cards&file=create&imgfile=


kısma da aynı şekilde resim adreslerinizi geçiniz.

"var slideshow_width= diye başlayan kısma resmin genişliğini" ve "var slideshow_height= " diye başlayan kısma resmin yüksekliğini giriniz.

Not: Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları, sitemizin Forum sayfalarından alınmış, sizler için derlenmiştir. Cevabı yukarıda anlatılan kurulum bilgilerinde yer alan sorulara yer verilmemiştir.

Bizim için önemli olan her türlü soru, istek ve önerilerinizi forumlarda bizlere ulaştırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Bu yazıya Not Ver !

Design | Elque 2007