15 Kasım 2007 Perşembe

PHP-Nuke Blok Kurulum ve Yönetimi

Blokların PHPNuke deki klasörü anadizindeki blocks adlı klasördür. Blok dosyaları block-Blokadi.php şeklindedir. Örneğin User_info bloğunun dosyası blocks klasörü altındaki block-User_info.php dosyasıdır. Sitede yeni bir blok oluşturmak için öncelikle yönetim sayfasına girmeliyiz. Daha sonra Bloklar sayfasına ulaştığımızda aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşırız.

Burada sitemizde kurulu olan blokları, yerlerini, türünü, durumunu ve kimler göreceğini görürüz. Bu alanın hemen altında ise yeni blok eklemek için gerekli olan sayfayı görürüz.

İşte bu alandan sitemize yeni bir blok ekleyebiliriz. Öncelikle yeni bir blok nasıl oluşturulur ona bakalım.

Yeni blok eklemeyi yukarıda görülen alandan yaparız. Bu alanda önce "Başlık" yazan yere bloğun başlığını yazarız. Sonraki aşama ise bloğun içeriği olacaktır. Bunun için 4 farklı seçeneğiniz var. Birincisi RSS/RDF dosya adresi yerine bir sitenin RSS adresini yazmak. Buraya adres olarak örneğin http://www.netopsiyon.com/backend.php yazabiliriz. Bu adres girme alanının hemen yanında Diğer başlığı ile bir popup menü görüyorsunuz. Burada bazı RSS/RDF adresleri kayıtlı vaziyettedir. İsterseniz buradan seçim yapabilirsiniz. Bu alanın hemen yanındaki Setup linkine tıkladığımızda bu adresleri düzenleyebilir yada yeni bir adres ekleyebilirsiniz. Setup alanı aşağıdaki gibi görünmektedir.

Burada da göreceğiniz gibi isterseniz buradaki adresleri silebilir, düzenleyebilir yada yeni bir başlık ekleyebilirsiniz. Site ismi alanına Netopsiyon yazın ve RSS/RDF Dosya adresi alanına da http://www.netopsiyon.com/backend.php yazın ve "Ekle" butonuna basın. Listeye Netopsiyonun eklendiğini göreceksiniz. Bu fonksiyon sayesinde başka bir sitenin haberlerini kendi sitemizde blokta göstertebiliriz.

Üçüncü blok ekleme olayı ise Dosya adı başlıklı popup menüden bir dosya seçmektir. Buradaki dosyalar sitemizin blocks klasörü altındaki dosyalardır. İsterseniz buradan seçim yapabilirsiniz.

Son içerik ekleme alanı ise İçerik başlığını taşıyan alandır. Buraya da istediğiniz bir bloğun kodlarını yazabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bu alana php kodu yazamazsınız. Sadece html olarak ekleme yaparsınız. Yapılan en büyük hata bloğu bir editörle örneğin Front Page Express ile hazırlayıp onun kaynak kodunu olduğu gibi kopyalamaktır. HTML kodunun sadece

arasını koyabilirsiniz bu alana. Buna özellikle dikkat edin.
Blok eklemede yer alan diğer seçeneklere bakalım. Pozisyon alanından bloğumuzun nerede görüneceğini belirliyoruz. Burada 4 seçenek mevcuttur. Sol, sağ, orta üst, orta aşağı. Bloğunuzun nerede görünmesini istiyorsanız onu seçmelisiniz. Eğer bloğun görünmesini istemiyorsak -ki editör olarak bile göremezsiniz- Etkinleştir? Sorusunun karşısındaki Hayırı seçmek gerekli. Yenileme süresini 1 saat şeklinde bırakabilirsiniz ama biz size 24 saati seçmenizi öneririz. Daha sonra kimler görebilir alanından bloğu kimlerin göreceğini belirlersiniz. Burada 4 seçenek mevcuttur. "Tüm ziyaretçiler, anonim ziyaretçiler, kayıtlı kullanıcılar ve sadece editörler seçenekleridir. Bu alandan kim için seçerseniz seçin admin çıkışı yapmadığınız sürece bütün blokları görürsünüz. Burada yeni blok eklerken unutmamanız gereken en önemli nokta ise "RSS/RDF Dosya adresi, Dosya adı ve İçerik alanlarından sadece bir tanesi dolu olabilir. Yani, RSS/RDF Dosya adresini yazdıysanız Dosya adı ve içerik alanları boş kalacak; dosya adı seçili ise RSS/RDf dosya adresi ve içerik alanları boş kalacak; yada içerik alanını doldurduysanız RSS/RDf dosya adresi ve dosya adı alanları boş kalacak. Yani olduğu gibi kalacak.

Blokları ekledikten sonra istediğiniz zaman değişiklik yapabilirsiniz. En üstteki Blok Yönetimi alanından eklediğiniz bloğu görebilirsiniz. Oklar ile bloğun yerini değiştirebilirsiniz. Fonksiyonlardan ise Bloğu düzenleyebilir, silebilir pasif ise etkinleştirebilir, etkin ise pasifleştirebilirsiniz. Göster seçeneği eğer blok pasif ise tıklanabilir olur. Aksi halde göster seçeneği sadece yazı olarak görünecektir. Bloğu anında pasif yapabilirsiniz ancak etkinleştirmeden önce size bloğun nasıl göründüğünü gösterecek ve etkinleştirmeyi isteyip istemediğinizi soracaktır.
Bu araya şu bilgiyide vereyim. Resim 1 de yer alan "Blok Ağırlık Çelişkilerini Düzelt" seçeneği ile -blokların bazen hangi sırada oldukları karışıyor- blok yer çelişkilerini düzeltebilirsiniz.

Blok eklemeyi kendiniz birçok denemeler yaparak iyice öğrebilirsiniz. Ben burada sadece sizlere bilmeniz gereken ön bilgiyi sundum. Gerisi size kalmış. Kolay gelsin....

NOT: Grafikler üzerinde site adresimizin çok kullanılmasına aldırmayın. O eklemenin yapılmasının nedeni son günlerde sitemiz yazılarını kopyalarak sitelerinde yayınlayan ve altına kendi imzalarını atan kişilerin hiç değilse grafiklerle uğraşmasını sağlamaktır.

NOT 2: Bu yazımızda kullanmış olduğumuz grafikler PHPNuke sürüm yükselmesi ile değişebilir. Sonuçta benzer bir görünümde olacaktır. Aynı görüntü neden bende yok diye şaşırmayın.

Hiç yorum yok:

Bu yazıya Not Ver !

Design | Elque 2007